Skriv ut

Matlagning på Malma Gård


På Malma Gård samlas människor med olika funktionshinder för rehabilitering och olika sysselsättningsåtgärder.

En grupp på fyra personer och en arbetsledare jobbar med Biodling och tillverkar olika produkter av honung och bivax.
En av deltagarna är Jyri Tirkkonen, 35 år gammal som jobbat som kock innan han blev utbränd och gick in i väggen. Han har nyss fått anställning på Malma Gård för att sköta om Biodlingen tillsammans med arbetsledaren Eva och de andra deltagarna.
Vi har lagat en middag med honung i recepten.

Fläskfile’ med Honung och Mangochutneysås och efterrätt Honungsglass med touch av Apelsin.

Börja med glassen då den skall stå i frysen ca fyra timmar.

Honungsglass
Rivet skal av en stor apelsin
6 st äggulor
0.5 dl strösocker
0.5 dl honung 6 dl vispgrädde
0.5 dl konc apelsinjuice eller saften från apelsinen

Skölj och riv skalet av en apelsin (zest). Pressa ur apelsinsaften.
Smält honungen blanda i den. Rör ut med en gaffel. Vispa upp grädden fluffigt.
Blanda ner apelsinzesten i grädden. Vispa in apelsinsaften i grädden. Vispa socker och äggula så fluffigt det går och blanda ner i gräddmixen.
Klä en form i plastfolie och häll i smeten. Ställ in i frysen tills glassen stelnat ordentligt. Minst fyra timmar. Ta fram glassen ca 20 minuter före servering.


Fläskfile’ med Honung och Mangochutneysås
Till fyra personer behövs:
700-800 g Fläskfile’
4-5 msk honung
Smör och rapsolja till stekning
Salt och peppar

Mangochutneysås
2 st Solo Vitlökar
1 st stor Charlottenlök
1.5-2 tsk Curry
0.5 dl STARK Mangochutney och gärna färsk Chili för mer hetta
1.5-2 msk Honung
2-3 msk Olivolja
1 msk koncentrerad kalv eller oxfond
3 dl grädde (visp eller matlagningsgrädde)
2 dl vatten

Putsa och dela köttet i lagom stora och lika skivor och bryn till en fin stekyta runt om. Lägg köttet i en ugnsform. Pensla båda sidor av köttet med honung och krydda med salt och svartpeppar.
Stek färdigt i ugn med över och undervärme eller grill ca 10-13 minuter i 200 grader

Mangochutneysås
Finhacka lök och vitlök och fräs tillsammans med curry i olivolja i en het stekpanna tills löken är mjuk och genomskinlig och häll över i en varm kastrull.
Tillsätt mangochutney och stek upp lite i några minuter. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt oxfond, grädde och vatten. Koka ner såsen på lagom värme till lagom konsistens.
Smaka av med honung, salt och peppar

Servera med Jasmin eller Basmatiris och blanda i 2-3 msk färsk persilja före servering


Sidan uppdaterades 2015-12-15