Skriv ut

Brandövning på Fågelbacken


Brandsläckningsövning  för deltagarna på Tjej och killcentrum, killar och tjejer som är mellan 16 och 20 år. Vädret är inte det bästa den här torsdagen, 22 november 2012, det är grått, det känns som regnet stannat i luften och det är runt sex grader varmt. Ett antal av ungdomarna har dock viljan och intresset att åka ut till brandövningsplatsen Fågelbacken vid Tillberga leden för att lära sig mer om hur man släcker om någon person fattat eld men även hur det går till att släcka andra bränder.

Personal från brandkåren visar hur man med hjälp av en yllefilt släcker i det här fallet en docka som har fattat eld. Sen är det dags för killarna att själva prova på vilket inte är några som helst problem. Nästa övning är att med hjälp av pulversläckare släcka ett tråg fyllt med en blandning av bensin och diesel, det blir rikligt med rökutveckling innan pulvret har kylt ner branden så den slocknar. Sista övningen är att släcka en trave med lastpallar där det var svårare att få dessa att brinna än det var för ungdomarna att släcka elden.
Dagen ute vid Fågelbacken avslutas med lunch, grillade hamburgare med bröd, dricka eller kaffe med Gunnar som stugvärd i tältkåtan, lite småkallt i det gråmulna vädret men de av ungdomarna grillade hamburgarna smakade utomordentligt.


Sidan uppdaterades 2012-11-23